JÓTÉKONYSÁGI HANGVERSENY

......................................................................................................................................

A KÉK BÁLNA jelenségről

  Bűnmegelőzési Hírlevél

A KÉK BÁLNA JELENSÉGRŐL

2017. április

 

        

 

 

 

Mi az a "Kék Bálna"?

​A kék bálna egy hatalmas tengeri emlős, feltételezhetően a valaha élt legnagyobb állat. Mostanában azonban más kontextusban hallunk róla. A kék bálnáról neveztek el egy jelenséget - egy "játékot"?, mozgalmat?, szektát?, amelynek lényege a hírek szerint, hogy egy feladatsoron át, a manipuláció és a megfélemlítés eszközeivel fiatalokat arra vesznek rá, hogy önkezűleg vessenek véget életüknek.

 

 A „játék” egy orosz fiatalember „találmánya”, melyet 2013-ban indított el.  A résztvevők, és a csatlakozók egy zárt csoportba kerülnek, 50 szintből álló utasítássort követnek, amelyek napról napra durvulnak.  A feladatok között fizikai öncsonkítások, a családi kapcsolatok rombolása és más önpusztító cselekedetek szerepelnek ( pl. másszon fel magas épület tetejére, keljen fel éjszaka horror filmet nézni, szigetelődjön el a társaitól, vagy a családjától, tetováltasson, karcoljon valamit a karjára, vágja le az egyik ujját stb… ) A csoportban úgynevezett mentorok hajszolják egyre súlyosabb dolgokba a fiatalokat. Már az első feladatnál figyelmeztetnek, aki elkezdi, nem hagyhatja abba. Ha teljesítette mind a 49 feladatot, az 50. feladatnál valamilyen módon öngyilkosságot kell elkövetnie. Ha nem teszi meg, fenyegetik, illetve megzsarolják.

 

A Kék bálna, és az ehhez hasonló rossz szándékú csoportok, akik önpusztító vagy egyéb destruktív tevékenységre buzdítanak, azokra a fiatalokra nézve jelentenek veszélyt, akik valamiért kevesebbnek, értéktelenebbnek érzik magukat társaiknál a valós világban, és nem alakul ki megfelelő kapcsolat a családjukkal, társaikkal. Azért, hogy a kortársak szemében értékesnek, különlegesnek tűnjenek, nem riadnak vissza az extrémebb kihívásoktól. Jóval védettebbek azok a serdülők, akiknek jó a kapcsolatuk a családjukkal, nyíltan kommunikálnak.

Ugyanilyen fontos, hogy legyen feladatuk, értelmesen tudják eltölteni az „offline” szabadidejüket, érezzék a felelősséget saját magukért, családtagjaikért, társaikért.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.

 

Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik. Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait.

 

Ebből néhány:

  • számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;
  • a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten;
  • a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;
  • ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.  

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/februar-7-a-biztonsagos-internet-napja oldalon érhető el. Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez. A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:

  • a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu) honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek
  • a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon:   http://saferinternet.hu/ http://www.biztonsagosbongeszes.org/
  • káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a http://internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket.                                 

               Forrás : kek-vonal.hu, police.hu

 

 

 

 Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

3300 Eger, Eszterházy tér 2.

Tel: (36) 522-111, Fax: (36) 522-111/10-65

Levelezési cím: 3301 Eger, Pf.: 112.

 

 

TAVASZI SZÜNET

 A TAVASZI    SZÜNET első napja:

2017.április 13. csütörtök

A szünet utáni első tanítási nap: 

2017.április 19. szerda

 

 

EGÉSZSÉG-HÉT 2017.

 

 

 

Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően az idei évben is megrendeztük

                  az Egészség-hetét.  

 

A gyerekek változatos programokon keresztül ismerkedhettek meg az egészséges életmóddal. A tanórákon és tanórák keretein kívül is segítséget kaptak abban, hogyan tudják megőrizni testi-lelki épségüket.

 

 

 

1. nap

Programsorozatunk hétfőn kötélhúzással kezdődött. A gyerekek amellett, hogy nagyon élvezték a programot, mindent beleadva próbálták legyőzni ellenfeleiket.

 

 

                                                                                        

 

 

                                                                                                

 

 

 

Aerobic-kal folytatódott a nap. A nyolcadik osztályos tanulóink vállalták, hogy minden nap megmozgatják társaikat. 

Hangulatos zenéikkel és kiváló felkészültségükkel megmozdították az egész iskolát beleértve a tanító és tanár néniket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

2. nap

Kedden a szokásos reggeli torna után zöldségnapot tartottunk. Tanulóink finomabbnál finomabb zöldségeket kóstolhattak meg. Annyira népszerű volt a program, hogy minden osztályban az utolsó salátalevélig elfogyasztották az egészséges ropogtatnivalót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

3. nap

Szerdán családi sportdélutánt szerveztünk, ahol diákjaink a szüleikkel karöltve vehették fel a versenyt egymással. A résztvevő csapatok egy rendkívül jó hangulatú, barátságos versengésben mérhették össze állóképességüket és ügyességüket a különböző feladatok végrehajtása során.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredményhirdetésre várva

 

A győztes csapat öröme

 

Mindenki megérdemli a jutalmat! Ami természetesen egészséges is !

 


 

4. nap

Csütörtökön a testmozgás mellett alsó tagozatos tanulóink a védő néni segítségével a lelki egészség témakörét járták körül, még a felsős diákok a csontritkulással kapcsolatosan hallgattak meg egy érdekes előadást.

 

 

 


 

5. nap

Projekthetünk zárónapján alsósaink az első szünetben már kérés nélkül felsorakoztak a napi sporthoz. 

Ezután az osztályfőnökök vezetésével minden osztály gyümölcssalátát készített az általuk hozott gyümölcsökből.

Miután elkészült a zamatos étel, egy szempillantás alatt el is fogyott! Alapanyagból nem volt hiány, köszönet érte a Szülőknek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARTALMAS , ÉLMÉNYEKBEN GAZDAG HETET, VITAMINDÚS EGÉSZSÉGES NAPOKAT  TUDHATUNK MAGUNK MÖGÖTT !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELSŐSEK BEÍRATÁSA az iskolába

  

..........................................................................................................................................

TEREMTÉSVÉDELMI NAP 2017.

.

TEREMTÉSVÉDELMI NAP

az Apáczai Csere János Katolikus Általános Iskolában

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, 2017.március 25.

Az akciót Dr.Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezte az egyházmegyében Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikája szellemében. Célja, hogy a környezetvédelem témájában rávilágítson az emberiség felelősségére.

A környezettudatosság-környezetvédelem különösen fontos iskolánk életében, a Pedagógiai programunkban is kiemelt szerepet tölt be. Föld napi vetélkedőnket a térségi iskolák körében immár 19. éve rendezzük meg, mindig természeti környezetben. Az országos „Te szedd!” takarítási - szemétszedési mozgalomban is rendszeresen részt veszünk.

Így intézményünk ennek a programnak keretében - mint a többi egyházmegyei katolikus iskola is - takarítási, szemétszedési akciót szervezett a településen.

Plakátokat készítettünk, melyben felhívtuk a település lakosságának figyelmét a teremtett világ értékeinek megőrzésére. Ezeket elhelyeztük a helyi médiában, a közösségi oldalakon, a település több helyszínén és az intézményben.

A környezettudatos életmód hiteles megélése nélkülözhetetlen alapja, és eszköze az eredményes környezeti nevelésnek, ezért a tanórákon beszélgettünk az Isten által teremtett világról, a környezetvédelem hétköznapi megéléséről, melyhez adtunk néhány tanácsot is tanulóink számára.

A 2. osztályosok munkái a Teremtésvédelemről – Hittan óra

 

         

 

 

 

 

Az 5. osztályosok munkái a Teremtéstörténetről

 „Kedvenc bibliai történetem”- Magyar irodalom tanóra

 

             

 

A szülők, nagyszülők is kivették részüket, önkéntes munkát vállaltak az iskola udvarának szépítésében. A 3. osztályosok és szüleik felásták …..

 

...a 2. és az 5. osztályosok pedig szüleikkel közösen virágokkal ültették be a kiskertet.

Sokan virágos növényeket adományoztak, hogy szebbé tegyék a gyerekek környezetét.

 

       

    

Mielőtt elindultunk Apc község utcáin, hogy megtisztítsuk a szeméttől, előtte egy közös fotó:

" SZERETÜNK  FÖLD! "

 

 Megszerveztük a település szeméttől való megtisztítását.

Apc község polgármesterével megbeszéltem a pontos terveket, melyhez ő biztosította a szemét tárolására szolgáló konténert és annak elszállítását a hulladéktárolóba. Az iskolánktól elindulva osztályaink között beosztottuk, hogy a település melyik utcáját ki tisztítja meg. A helyi polgárőrség önkéntesei biztosították a gyerekek biztonságát a takarítási akció közben.

Iskolánk mindenki számára gumikesztyűt és osztályonként szemetes zsákot vásárolt, az egészségügyi- és balesetvédelmi oktatást a pedagógusok előzetesen megtették. Sajnos ennek ellenére apró baleset történt, de az egyik egészségügyben dolgozó nagymama, aki kísérte a csapatot, szakszerű ellátásban részesítette a „kis hőst”.                

 

A helyi média is végigkísérte akciónkat, sőt egy-egy riport is készült a tanulókkal a Teremtésvédelmi nap eseményeiről.

A Teremtésvédelmi nap zárásaként az 1-2. osztályos gyerekek közösen elénekelték és eljátszották a hittan órán a teremtésről tanult dalocskát, mely méltó befejezése volt a napnak.

 

„Ki teremtette ezt a világot,

Az egész világot,

Az egész világot,

Ki teremtette ezt a világot,

Atyánk Istenünk…..”

 

Itt megtekinthető a dalocska videója:     https://youtu.be/H4lCdZJg7mA

 

„Minden általa és érte teremtetett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn.”

                                       (Kol 1,16b.17)

 

A Teremtésvédelmi nap eseményeiről a Hatvan Online oldalán is találkozhatunk az alábbi linken:

http://hatvanonline.hu/hir/Tisztasagot_teremtettek_az_apci_diakok/0/7/10836

 

Feltöltésre került a helyi tv ezzel az eseménnyel kapcsolatos videója:

https://www.youtube.com/watch?v=44Sk9tYV2OY

 

 

 

 

     ................................

FELHÍVÁS

Tisztelt Szülők!

A tragikus veronai buszbaleset után a kormány megvizsgálta, hogy szükség van-e a jogszabályok szigorítására. A lehetséges szigorításokkal kapcsolatban a kabinet szeretné kikérni a magyar állampolgárok véleményét, különös tekintettel a gyermeket nevelő szülőkre. A párbeszéd elősegítésére a kabinet internetes konzultációt indított.

A március 20-ig kitölthető online kérdőív elérhető az alábbi oldalon:

https://konzultacio.kormany.hu/

 

Kérjük, mondják el Önök is véleményüket a lehetséges módosításokkal és szigorításokkal kapcsolatban. Véleménynyilvánításukat előre is köszönjük.

Üdvözlettel: Emberi Erőforrások Minisztériuma 

MEGHÍVÓ Március 15-i ünnepségre

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

0.016 mp